Wstęgi z krewetkami i soczewicą
Składniki dla 4 osób:
- 300 g makaronu wstęgi (pappardelle) De Cecco,
- przecier pomidorowy De Cecco Classica 520 g
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g dużych krewetek (obranych),
- 150 g soczewicy,
- 0,5 papryczki peperoncino,
- natka pietruszki,
- oregano, sól, pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania:
Namocz soczewicę przez ok 12 godzin i ugotuj ją ok 30- 40 min (można też użyć soczewicy z puszki). Na oliwie z oliwek zeszklij drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę peperoncino. Dodaj krewetki, natkę pietruszki i duś klika minut. Następnie dodaj passatę, soczewicę oraz dopraw oregano, solą i pieprzem.