Sałatka z szynką parmeńską
SKŁADNIKI dla 4 osób:
- 2 garści rukoli
- 1/2 melona
- 100 g szynki dojrzewającej<link http: justasalad.pl tag szynka-dojrzewajaca _blank>
- ok. 40 g parmezanu
- 12 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sos balsamiczny Glassa Gastronomica PONTI
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA
- 1 łyżka octu winnego białego PONTI
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- sól, świeżo mielony pieprz
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Melona przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki do zupy usuwamy pestki, a następnie wydrążamy kuleczki lub obieramy i kroimy na dość wąskie półksiężyce.
- Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni.
- Suszoną żurawinę siekamy na drobne kawałki.
- Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Na półmisek/talerze wykładamy rukolę, polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy plastry szynki długo dojrzewającej oraz kawałki melona. Całość posypujemy parmezanem, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, a następnie polewamy sosem balsamicznym.