Tagliatelle na zimno
Składniki dla 4 osób:
- 200g makaronu tagliatelle Arrighi
- 200 g makaronu tagliatelle szpinakowego Arrighi
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 garście liści bazylii
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 łodyga selera naciowego
- 0,5 peperoncino
- sól
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania:
Posiekaj bardzo drobno czosnek i peperoncino. Pokrój seler naciowy i pomidory w kostkę. Zmieszaj wszystko z oliwą z oliwek (ok 6 łyżek), dodaj pietruszkę i bazylię, dopraw solą. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej dużą ilością zimnej wody aby się nie sklejał. Przestudź i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem wstaw na min 2 godziny do lodówki.