Świderki z pesto i krewetkami
Składniki dla 4 osób:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 słoik Pesto z bazylią Ponti 190g
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia
- 5 dag tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz
- 40 dag świderków Arrighi
- 25 dag dużych krewetek (ugotowanych i obranych)
Sposób przygotowania:
Pomidorki przecinamy na połówki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy posiekany czosnek, a następnie pomidorki koktailowe, mieszamy chwilę aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy 6-8 łyżek pesto. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Osączamy i szybko mieszamy z sosem, parmezanem i przygotowanymi krewetkami. Podajemy na ciepło.