Słoneczna Italia
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki makaronu ARRIGHI gwiazdeczki
- 8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
- 120 g mini mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 12 czarnych oliwek PONTI
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek z dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
- Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.