Muszle z bakłażanem

Składniki dla 4 osób:

  • 320 g makaronu Duże muszle De Cecco
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • oliwa z oliwek extra vergine z czosnkiem Olitalia
  • 50 g tartego parmezanu

Sposób przygotowywania:

Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posyp solą i pozwól mu "puścić sok", a następnie, po 20 minutach osusz go ręcznikiem papierowym. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę pokrojoną w cienkie krótkie paski, a następnie pomidory w kostkę i fasolkę, a na końcu bakłażany. Duś sos warzywny na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy czosnkowej Olitalia. Na końcu zdejmij sos z ognia, dodaj parmezan i natkę pietruszki. Gotowy sosz zmieszaj dokładnie z ugotowanymi al dente dużymi muszlami.

 

UŻYTE PRODUKTY

Przykładowe przepisy

Duże Muszle - Conchiglioni Rigati nr 126
Więcej