Spaghetti pełnoziarniste z warzywami
Składniki na 8 mniejszych porcji:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti Arrighi 500g
- 1 puszka pomidorów bez skórek De Cecco 400g
- 4 łyżki glassy Ponti
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 10 średnich pieczarek
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 duże szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 limonka
- świeża bazylia
- ser cheddar
- sól, pieprz, np. czerwony
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
- Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
- Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
- Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.
przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl