Pikantno-słodkie ciasteczka z pieprzem cayenne i mini batonikami Daim
Przepis na około 30 sztuk
Składniki:
- 100 g masła
- 1/3 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 10 szt mini Batoników Daim 200 g grubo posiekanych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Masło utrzeć do puszystości z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i po wymieszaniu – stopniowo dodać resztę składników. Powinna powstać jednolita masa. Dodać pokrojone batoniki Daim. Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Ciastka piec w rozgrzanym do 190oC piekarniku około 15-20 minut.
Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.