Spaghetti bezglutenowe z pomidorkami i krewetkami
Składniki na 4 porcje:
- 400 g krewetek mrożonych
- 500 g pomidorów
- 2 garści jarmużu
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 szalotka
- 400g spaghetti bezglutenowego Arrighi
- oliwa extra vergine z bazylią Olitalia
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Wykonanie
1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chilli pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem.