Tagliatelle z owocami morza
Składniki dla 4 osób:
- 300 g tagliatelle De Cecco
- 500 g małży ( lub innych owoców morza)
- 0,5 słodkiej żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- pół kieliszka białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine olitalia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przemyj dokładnie małże, a następnie je odsącz. Na dużej patelni na oliwie z oliwek zeszklij krótko drobno posiekany czosnek, a następnie dodaj małże, natkę pietruszki i duś kilka minut pod przykryciem. W osobnym naczyniu zeszklij krótko na oliwie z oliwek paprykę z winem i dodaj do małż. Ugotuj tagliatele al dente, odcedź i połącz z przygotowanym sosem.