Tagliatelle na zimno

Składniki dla 4 osób:

 

  • 200g makaronu tagliatelle Arrighi
  • 200 g makaronu tagliatelle szpinakowego Arrighi
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 garście liści bazylii
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 peperoncino
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Posiekaj bardzo drobno czosnek i peperoncino. Pokrój seler naciowy i pomidory w kostkę. Zmieszaj wszystko z oliwą z oliwek (ok 6 łyżek), dodaj pietruszkę i bazylię, dopraw solą. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej dużą ilością zimnej wody aby się nie sklejał. Przestudź i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem wstaw na min 2 godziny do lodówki.

 

UŻYTE PRODUKTY

Przykładowe przepisy

Tasiemki - Tagliatelle nr 88
Więcej
Tasiemki szpinakowe - Tagliatelle agli 
Więcej