Jagnięcina w sosie miodowo-pomarańczowym

Składniki dla 4 osób:

  • 4 porcje jagnięciny (np żeberka; oprawione)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron Olitalia

Marynata: 

  • 200 ml Sunquicka Pomarańcza
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 25 g świeżej kolendry
  • 1 zielona papryczka chilli (posiekana)
  • 3 łyżki soku z cytryn Limmi
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 5 g imbiru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Olitalia
  • 75 ml bulionu

Sos:

  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 20 ml miodu
  • 200 ml przygotowanej marynaty

Zmiksuj dokladnie składniki marynaty i zamocz w niej porcje jagnięciny na 2 godziny. Na rozgrzanym oleju zarumień mięso ok 5 minut. Przełóż mięso i marynatę do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w tem ok 1700C ok 30 minut. Sos z marynaty zmieszaj z imbirem i miodem. Przecedź przez sito i dopraw solą i pieprzem. Podawaj porcje mięsa polane sosem i udekorowane listkami kolendry.

UŻYTE PRODUKTY

Przykładowe przepisy

Olej z pestek winogron 500 ml
Więcej