Sałatka z chorizo i pomarańczami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat5-20 plasterków chorizo
  • 2 pomarańcze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 8-10 czarnych oliwek PONTI

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku ( drobno posiekany)
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Wszystkie składniki dressingu mieszamy w zamkniętym słoiczku aż powstanie kremowy sos. Lekko osolone migdały prażymy w piekarniku ( ok 20 min w 1600C)  Plasterki chorizo podsmażamy na patelni z obu stron. Filetujemy pomarańcze, a oliwki kroimy na plasterki. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy odsączone kulki mozzarelli.

UŻYTE PRODUKTY

Przykładowe przepisy

Ocet jabłkowy 500 ml
Więcej