Jagnięcina w sosie miodowo-pomarańczowym
Składniki dla 4 osób:
- 4 porcje jagnięciny (np żeberka; oprawione)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron Olitalia
Marynata:
- 200 ml Sunquicka Pomarańcza
- 100 ml soku pomidorowego
- 25 g świeżej kolendry
- 1 zielona papryczka chilli (posiekana)
- 3 łyżki soku z cytryn Limmi
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 5 g imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron Olitalia
- 75 ml bulionu
Sos:
- 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
- 20 ml miodu
- 200 ml przygotowanej marynaty
Zmiksuj dokladnie składniki marynaty i zamocz w niej porcje jagnięciny na 2 godziny. Na rozgrzanym oleju zarumień mięso ok 5 minut. Przełóż mięso i marynatę do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w tem ok 1700C ok 30 minut. Sos z marynaty zmieszaj z imbirem i miodem. Przecedź przez sito i dopraw solą i pieprzem. Podawaj porcje mięsa polane sosem i udekorowane listkami kolendry.