Tropikalny kurczak
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg kurczaka w porcjach
- 150 ml Sunquicka Owoce Tropikalne
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 łyżki mąki
- 4 plastry boczku
- 150 g cebulki marynowanej
- 150 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki posiakanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W dużej misce zmieszaj Sunquicka, posiekany drobno czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, rozgniecione ziarna pieprzu i kolendry. Do tej marynaty włóż porcje kurczaka na ok 2-3 godziny. Na dużej patelni usmaż plastry boczku, a następnie wyjmij części kurczaka z marynaty, obtocz je w mące i obsmaż, aż staną się rumiane. Kurczaka i boczek odłóż na bok, a na patelni zarumień cebulki, dodaj pieczarki a na samym końcu pozostałą mąkę. Smaż mieszając ok minuty. Powoli wlej bulion oraz marynatę. Zagotuj sos wciąż mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj kawałki kurczaka i boczek i duś w sosie ok 40 minut. Tuż przed podaniem dopraw solą i natką pietruszki.