Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach
Składniki dla 2 osób:
- 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
- 100 ml Sunquicka Pomarańcza
- 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 3 łyżki soku z cytryny Limmi
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- 10 g szczypiorku
- 3 pomarańcze
- 50 g suszonych śliwek
- 1 cebula (czerwona)
- 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
- 25 ml Sunquicka Czarna Porzeczka
- łyżka octu winnego czerwonego
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z Sunqiockem Czarna Porzeczka i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi.
Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki.