100% oliwek w oliwie

Czy wiesz, że oliwa to czysty 100% sok wydobyty przez sprasowanie owoców oliwek?

Najlepsza Extra Vergine

Z wielu rodzajów oliwy z oliwek najlepszą jakość zapewnia oliwa określana mianem “extra vergine”, czyli pochodząca z pierwszego tłoczenia. Oliwa taka nie podlega termicznemu lub chemicznemu przetwarzaniu, a wytwarzana jest wyłącznie poprzez mechaniczne wyciskanie oliwek. Kwasowość takiej oliwy musi być poniżej 1%, a o jej ostatecznym smaku decydują kiperzy.

Co to jest Sansa?

Sansa to inaczej oliwa z wytłoczyn z oliwek. Jest ona mieszanką oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwą wytwarzaną przez rafinację wytłoków oliwnych, które pozostają po wykorzystaniu oliwek do produkcji oliwy z pierwszego tłoczenia. Sansa Olitalia jest znakomita do smażenia i wypieków ze względu na bardzo wysoki punkt spalania (210ºC) w porównaniu z innymi tłuszczami pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza masłem i margaryną.

Jak powstaje olej ryżowy?

Olej ryżowy otrzymywany jest z zarodków i łusek ryżu poddanym rafinacji. Podstawowym obszarem uprawy ryżu używanego do jego produkcji są Brazylia i Tajlandia.

Charakterystyczną cechą oleju ryżowego jest wysoki punkt dymienia, dlatego jest szczególnie polecany do smażenia (również na głębokim tłuszczu). Olej ten jest również bogatym źródłem witaminy E i gamma-oryzanolu. Dlatego świetnie sprawdza się także do pieczenia ciast i przyprawiania sałatek, którym nadaje delikatnego orzechowego aromatu.

Olej z pestek winogron tylko do smażenia?

Olej z pestek winogron otrzymywany jest z winorośli (Vitis Vinifera) – jednej z głównych roślin uprawianych przez ludzkość od starożytności. Olej ten charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych. W procesie rafinacji olej ten poddany jest  procesom: oczyszczania, odbarwienia i dezodoryzacji, które eliminują nieprzyjemne i niechciane aromaty.

Ponieważ olej z pestek winogron jest odporny na wysokie temperatury doskonale nadaje się do smażenia. Jednak z sukcesem może być również używany do przygotowania majonezu i wszelkiego rodzaju sosów (w tym na bazie pomidorów). Ma neutralny smak i nie dodaje potrawom dodatkowych nut aromatycznych.

Jakie oliwy kupować?

Jak donoszą eksperci najlepszą jakość oliwy z oliwek gwarantuje ciemne, szklane opakowanie. Pod wpływem światła oliwa w jasnej butelce traci cenne witaminy i przeciwutleniacze. Dlatego dokonując zakupu oliwy wybierz jedną z oliw Olitalia, które oferowane są w ciemnej, zielonej butelce!

Zdrowy tłuszcz

Oliwa ze względu na swoje walory smakowe jest idealnym dodatkiem do potraw i doskonałym „zdrowym tłuszczem”, które we Włoszech i innych krajach śródziemnomorskich skutecznie zastąpił masło oraz wszelkie tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, kukurydziany itp.)

Zdrowa oliwa

W krajach śródziemnomorskich oliwa uznawana jest od kilku tysięcy lat za środek zapewniający zdrowie. Stosuje się ją na wszelkie dolegliwości.

Oliwa wzmacnia

Oliwa wzmacnia błony komórkowe dzięki czemu komórki stają się mniej podatne na uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.

Oliwa w kosmetyce

Oliwa chroni skórę przed podrażnieniami i uelastycznia ją. To dlatego jest coraz częściej stosowana w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości witaminy E – naturalnego antyutleniacza ma działanie odmładzające. Wygładza zmarszczki, odświeża, natłuszcza i nadaje skórze zdrowy wygląd.

Oliwa + witaminy

Oliwa zwiększa przyswajalność witamin.


Oliwa i witamina E


Oliwa zawiera witaminę E , która pobudza mechanizmy regeneracji i zapobiega starzeniu się komórek