Rurki skręcone z sosem Bolognese
Składniki dla 4 osób:
- 350g rurek skręconych Arrighi
- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej wołowiny
- 100g boczku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 2 łyżki masła
- kieliszek czerwonego wina
- filiżanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 250ml mięsnego bulionu
- 50g koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę bardzo drobno. Marchew i seler naciowy również bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebulę, marchew i seler i duś mieszając. Dodaj mięso mielone i pokrojony drobno boczek. Gdy mięso się podsmaży, dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj wino. Stopniowo dodawaj bulion mieszając sos. Wymieszaj koncentrat w odrobinie bulionu i dodaj do sosu. Gotuj sos na małym ogniu ok 1,5 godziny, dodając gdy trzeba po odrobinie bulionu. W ostatnim etapie stopniowo dodaj mleko. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połącz z sosem dokładnie mieszając. Podawaj od razu posypany parmezanem.